Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αλλαγές ΦΠΑ από 13% στο 23% του ν.4334/2015

Μια από τις πρώτες αλλαγές που έφερε το νέο μνημόνιο στην αγορά αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών είναι η μετάταξη αρκετών προϊόντων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό 23%.

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός σε θέματα αναποτελεσματικότητας και προχειρότητας είναι υπερκομματικός. Χθες λοιπόν, σε όλες τις επιχειρήσεις επικράτησε πανικός καθώς στο νόμο 4334 (Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).) που ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες Πέμπτης,  δεν υπήρχε σαφής αναφορά για την έναρξη ισχύος των αλλαγών ΦΠΑ. Έτσι θεωρήθηκε ως ημερομηνία ισχύος η δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή η 16 Ιουλίου.

Μετά το χάος που επικράτησε, το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε με δελτίο τύπου (!) να αναβάλει την ημερομηνία έναρξης μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 έτσι ώστε να μπορούν τα μηχανογραφικά συστήματα και οι ταμειακές μηχανές να ενημερωθούν.

Και ενώ το πρώτο πρόβλημα με το χρόνο ισχύος αντιμετωπίστηκε έστω και εκ των υστέρων, το πρόβλημα με το ποια προϊόντα και υπηρεσίες αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ παραμένει ένας δυσεπίλυτος γρίφος.
Ο νόμος 4334 (μπορείτε να τον δείτε εδώ) περιγράφει γενικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και παραπέμπει σε γενικές δασμολογικές κλάσεις που αναφέρονται στην Συνδυασμένη Ονοματολογία της ΕΕ (μπορείτε να δείτε τις δασμολογικές κλάσεις εδώ)

Με μια πρώτη αποκωδικοποίηση, παρακάτω αναφέρονται κάποιες αλλαγές που δεν είναι εμφανείς από το κείμενο του νόμου:



  • Ενώ όλα τα κρέατα και πουλερικά, νωπά ή κατεψυγμένα, παραμένουν στο 13% βάσει των δασμολογικών κλάσεων που αναφέρονται το μοσχαρίσιο κρέας (0201, 0202) ανεβαίνει στο 23%
  • Όλα τα ψάρια, νωπά ή κατεψυγμένα παραμένουν στο 13%.Αν όμως έχουν υποστεί επεξεργασία (π.χ. καπνιστός σολομός ή αλίπαστα) ανεβαίνουν στο 23%
  • Αν και είχε επικρατήσει η άποψη ότι τα γιαούρτια με φρούτα ανεβαίνουν στο 23%, παρόλα αυτά οι Δ.Κ. (0402,0403) που αναφέρονται τα περιλαμβάνουν στο μειωμένο συντελεστή 13%
  • Προσοχή χρειάζεται στο μέλι καθώς προϊόντα μελιού με προσθήκες (π.χ. μέλι με γλυκόζη) ανεβαίνουν στο 23%
  • Αν και δεν είναι ορατό με πρώτη ανάγνωση όλα τα όσπρια και τα ρύζια διατηρούνται στο 13%
  • Μόνο το ελαιόλαδο και τα προϊόντα ελαιολάδου διατηρούνται στο 13%. Όλα τα σπορέλαια μετατάσσονται στο 23%. Ομοίως οι μαργαρίνες και τα φυτικά λίπη
  • Τα ζυμαρικά διατηρούνται στο 13% εκτός από τα επεξεργασμένα (π.χ. τορτελίνια)
  • Μόνο το φυσικό ψωμί διατηρείται στο 13%. Φρυγανιές, ψωμί κομμένο σε φέτες, εμπλουτισμένο ψωμί μετατάσσονται στο 23%
  • Αυξάνεται σε 23% ο συντελεστής σε βασικά είδη όπως το αλάτι, το ξύδι και η ζάχαρη


Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του ΦΠΑ στα μηχανογραφικά συστήματα, δεν μπορεί να γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο, καθώς ομοειδής κατηγορίες προϊόντα, με πολύ μικρές διαφορές μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικό καθεστώς. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιφορτιστούν με την χρονοβόρα διαδικασία της χειρωνακτικής αλλαγής των συντελεστών και των τιμών πώλησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ένα μικρομεσαίο Super Market ο αριθμός των ειδών που πρέπει να τροποποιηθεί κυμαίνεται μεταξύ 3000 έως 5000 είδη.

Μοναδικό θετικό σημείο του νέου νόμου αποτελεί η μείωση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6,5% στο 6%. Υπενθυμίζεται ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή ανήκουν τα φάρμακα και τα βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου